Niekoľko praktických rád

1. Ryby pred úpravou môžeme na pár hodín ( 5 – 6) marinovať. Hlavne pred grilovaním.

Napríklad:

- biele víno, olej, kôpor, cesnak, soľ

- lyžičku octu, olej, kečup, tabasco alebo čili omáčka, soľ

- olej, lyžička octu, horčica, čierne korenie, soľ,

- olej, korenie, kečup, cesnak, bylinky(napr. kôpor, petržlenová vňať), soľ

Pokiaľ nemarinujeme ryby pred úpravou, môžeme marinády použiť aj počas prípravy, ale už so soľou.

2. Pri grilovaní je veľmi vhodné investovať do zakúpenia grilovacích klieští na ryby. Zabránime tak prilepeniu ryby na rošt. Ryba sa v kliešťoch výborne otáča a vyzerá veľmi pekne. A je tiež chrumkavá. Ryba pripravená v alobale alebo v hliníkových pekáčikoch je šťavnatá s chutným výpekom, ale nie je chrumkavá. Doba grilovania je spravidla 20 – 30 minút.

3. Pri pečení rýb v pekáči je veľmi praktické najskôr pekáč vyložiť alobalom a až ten potrieť olejom. Zabránime pripečeniu ryby na dno pekáča.

4.Veľmi chutné je podávať grilovanú alebo pečenú rybu s ochuteným maslom. Maslo vymiešame napr. :

- soľ, korenie, citrónová šťava

- strúhaný syr, sladká paprika, soľ

- horčica, soľ, trochu ginu

- bylinky, soľ, vegeta, citrón. šťava, najemno nasekaná cibuľa

Vymiešané maslo dáme stuhnúť a krájame plátky.

5. Nezabudnite na dobré vínko alebo pivko – ryba musí plávať.

6. Rybia aróma sa dá neutralizovať: citrónovou šťavou, octom alebo petržlenovou vňaťou.

7. Najlepšia ryba je čerstvá. V chladničke vydrží 2 – 3 dni, v mrazničke 6 mesiacov.

8. Mrazeného pstruha rozmrazujte pomaly v chladničke, nikdy nie v mikrovlnnej rúre.

9. Aj keď sa mnohí z nás snažia jesť rybu príborom, v prírode sú najlepším príborom čisté ruky. Nehodám s kostičkami predídeme zajedaním chleba.

10. Rybí sliz (pstruhy) odstránime ½ hodinovým nasolením ryby. Rybu môžeme na 1 minútu poliať octom a hneď po zrazení slizu poriadne umyť. Musíme byť opatrní, lebo pri dlhšom pôsobení octu sa koža ryby začne rozpadať.

Recepty p. Mikušovej

PEČENÉ PSTRUHY

POTREBUJEME: 4 pstruhy, citrónová šťava, soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, drvená rasca, lisovaný cesnak, hladká (polohrubá) múka, rastlinný olej, 4 lyžice (4 plátky) masla

POSTUP: Vyčistené pstruhy dôkladne umyjeme, osušíme, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, potrieme cesnakom (nemusíme), okoreníme koreninami a obalíme múkou. Pekáč na pečenie vytrieme rastlinným olejom a na dno poukladáme pstruhy a kúsky masla. Pečieme do mäkka. Počas pečenia polievame výpekom.

PSTRUHY VO VAJCIACH

POTREBUJEME: 4 pstruhy, soľ, mleté biele korenie, rastlinný olej, 4 vajcia, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať(alebo pažítka), 100g tvrdého syra, citrónová šťava

POSTUP: Vyčistené pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji. Tesne pred opražením pridáme k pstruhom vajcia, ktoré sme rozšľahali so soľou a vňaťou. Pstruhy s vajíčkami zapečieme. Hotové posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme citrónovou šťavou.

VYPRÁŽANÉ PSTRUHY

POTREBUJEME: 4 menšie pstruhy, soľ, citrónová šťava, hladká múka, 3 vajíčka, 3 lyžice bieleho vína, strúhanka, rastlinný olej na vyprážanie

POSTUP: Vyčistené pstruhy umyjeme, osušíme čistou utierkou, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na chladné miesto na 30 minút. Odležané ryby obalíme hladkou múkou vajcami , ktoré si rozšľaháme s bielym vínom a soľou a nakoniec strúhankou. Obalené pstruhy vypražíme v oleji z oboch strán do ružova.

GRILOVANÉ PSTRUHY

POTREBUJEME: 4 pstruhy, soľ, olej ,svetlé pivo, grilovacie korenie, hladká múka, roztlačený cesnak, korenie, drvená rasca, vegeta, čili omáčka, citrónová šťava

POSTUP: Vyčistené, umyté, pstruhy osušíme, posolíme a posypeme grilovacím korením (môže byť aj gril. korenie na kurence alebo na rybu). Pstruhy upevníme v gril. kliešťoch, alebo napichneme na grilovacie ihly a grilujeme z oboch strán. Keď sa pstruhy začnú sfarbovať do zlatohneda a oči obelejú, začneme pstruhy natierať pripravenou omáčkou a dogrilujeme do chrumkava.

OMÁČKA: Do šálky dáme 1 dcl oleja, 4-5 lyžičiek hladkej múky, lyžičku vegety, cesnak, pol lyžičky drvenej rasce, čierne korenie, čili omáčku a svetlým pivom vymiešame omáčku (hustota palacinkového cesta).

LETNÉ GRILOVANÉ PSTRUHY

POTREBUJEME: 4 pstruhy, soľ, drvená rasca, čierne korenie, vegeta, horčica, 4 vetvičky kôpru, 1 väčší pór

POSTUP : Očistené a umyté pstruhy osolíme, okoreníme rascou, vegetou a brušnú dutinu vytrieme horčicou. Potom do brušnej dutiny dáme vetvičku kôpru a na kolieska nakrájaný pór. Pstruha upevníme do klieští a grilujeme do zlatohneda. Potom začneme potierať s omáčkou z predchádzajúceho receptu a opekáme do chrumkava.

VYPRÁŽANÝ KAPOR V CESTÍČKU

POTREBUJEME: 4 porcie kapra, soľ, 2 vajíčka, 4 lyžice bieleho vína( môžeme použiť aj 1 dcl svetlého piva + petržlenovú vňať), hladká múka, rastlinný olej na vyprážanie

POSTUP: Kapra osolíme a odložíme asi na 1 hod. do chladničky. Z vajec ,vína a múky vymiešame hladké cestíčko, do ktorého namáčame odložené porcie kapra obalené v hladkej múke a vypražíme z oboch strán.

KAPOR(PSTRUH) NA ZELENINE

POTREBUJEME: 600g kapra, soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu, vegeta, 3 zemiaky, 3 malé paradajky, 1 paprika, anglická slanina, cibuľa, olej, citrónová šťava, grilovacie korenie na kurence

( Recept môžeme použiť aj na grilovanie v alobale. Namiesto kapra môžeme použiť aj pstruha- ak je menší celého)

POSTUP: Očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme, posypeme drvenou rascou, vegetou a grilovacím korením. Na dno vymasteného pekáča naukladáme na kocky pokrájané zemiaky, nadrobno nakrájanú slaninu, cibuľu, na kocky nakrájanú papriku a na mesiačiky nakrájané paradajky.

Všetko posolíme a premiešame. Na vrch naukladáme porcie kapra(pstruha), posypeme petržlenovou vňaťou(nemusíme), pokvapkáme citrónovou šťavou a pečieme. Najskôr prikryjeme alobalom. Keď sú zemiaky mäkké, dopečieme do chrumkava bez obalu. Rybu poliať výpekom. Podávame s chlebom a zeleninovým šalátom.

(Všetky ingrediencie sú orientačné. Recept môžeme použiť aj na grilovanie. Dávame aspoň dve vrstvy alobalu alebo hliníkové pekáčiky, pretože ryba je s výpekom).

NÁTIERKA   Z   KULHÁNSKEHO   "PEČENO-ÚDENÉHO"   PSTRUHA

Oberieme 1 údenú rybu od kostí , pridáme ¾ malej Flory, 1 uvarené na kocky pokrájané vajce, 1 väčšiu kyslú na kocky pokrájanú uhorku, trocha bieleho korenia.

ŠALÁT Z KULHÁNSKEHO "PEČENO-ÚDENÉHO"   PSTRUHA

Oberieme 2 údené ryby, pridáme 1 jogurt, 1 majolku, 1 zelené pokrájané jablko, 1 čerstvú pokrájanú uhorka, trocha bieleho korenia.